Andes doet veel voor de inwoners in Borger-Odoorn

Ruilgoederenbank Nieuw-Buinen

CDA Borger-Odoorn op werkbezoek bij welzijnsstichting Andes

Op locatie bij de ruilgoederenbank in Nieuw-Buinen ontmoeten we vrijdag 4 februari een aantal vrijwilligers en medewerkers van Andes. Tijdens de lunch raken we geboeid door de verhalen. Met de inzet van Andes wordt een positief verschil gemaakt in het leven van veel kwetsbare inwoners in onze gemeente.


Zorgen voor je demente partner
Peter Jan Eleveld is sinds juni werkzaam bij Andes. Hij houdt samen met vrijwilligers een oogje in het zeil bij de mantelzorgers. Het raakte de CDA fractie hoe moeilijk de mantelzorgers het hebben die zorgen voor hun demente partners. Peter Jan: ‘Als je je dementerende partner niet meer alleen kan laten, ben je 24 uur per dag aan huis gebonden. Het is mooi dat er dan vrijwilligers een paar uur zorgtaken komen overnemen, zodat de mantelzorger even de ruimte krijgt voor zichzelf. Tijdens het Mantelzorgcafé leren ze grenzen stellen en horen ze de oplossingen van ervaringsdeskundigen. Daarvan nemen ze meer aan, dan van een professional’ vertelt Peter Jan.


Waardevolle dagbesteding
Bij de ruilgoederenbank in Nieuw Buinen kunnen inwoners hun kleding of spullen in goede staat inbrengen. Dorien Streutker coördinator vertelt over de medewerkers, een mix van inwoners die waardevolle dagbesteding zoeken en vrijwilligers die het leuk vinden een paar dagdelen in de week hun handen uit de mouwen te steken. Deze ruilwinkel is speciaal voor minima die met gesloten beurs ingebrachte spullen kunnen halen. Alles schoon en gewassen, het aanbod is groot en divers. Van bed tot kleding, alles wat een tweede leven verdient en nodig is in en om huis, vindt je hier. De voorman ook een vrijwilliger, showt met trots de ‘werkplaats’ waar ze samen meubels opknappen, fietsen repareren en verkoop klaar maken.


CDA Borger-Odoorn wil de taak ouderenadviseur snel beleggen bij Andes
Willemijn Kleijn, manager van Andes, ziet nog volop kansen in Borger-Odoorn. ‘We zijn er voor het collectief en voor vrijwilligersactiviteiten. De taakomschrijving  en de spelregels kunnen nog wel wat duidelijker vanuit de gemeente. De CDA fractie neemt dat zeker mee. Maar wat het CDA betreft krijgt Andes er op korte termijn een rol bij. De ouderenadviseur. Dit initiatief van het CDA is al vier jaar in voorbereiding in het gemeentehuis. Het wordt tijd dat hier een klap op wordt gegeven.