CDA-toer maart was een waardevolle dag

Borger-Odoorn

Het afvalbrengpunt in 2e Exloermond, kan het efficiënter?

11 maart – Maar liefst zeven adressen bezochten de CDA-ers vrijdag 11 maart in Exloo, Klijndijk, Borger, Odoorn en 2e Exloermond. De rode draad van deze gesprekken? Onze inwoners zijn zeer begaan met de buurt en hebben het beste voor met de veiligheid van onze inwoners. Maar ze voelen zich niet altijd gehoord. 

Afvalbrengpunt maakt veel ontwikkelingen mee
De CDA-toer startte in 2e Exloërmond bij het Afvalbrengpunt van de gemeente Borger-Odoorn. In 2004 is dit punt ontwikkeld en sindsdien is er veel veranderd. Het gescheiden aanleveren van afval en het gratis maken van groen en plastic vroeg om snelle aanpassingen. Daar kwam bij dat in de Corona-periode de opruimwoede van onze inwoners voor files zorgde bij het Afvalbrengpunt. Ruud Boven (kandidaat nummer 4 op de lijst): ‘Tijdens het maken van ons verkiezingsprogramma kwamen er ook veel geluiden bij ons binnen dat het Afvalbrengpunt niet handig is ingericht. Logisch dat we op de plek zelf polshoogte nemen en uitleg vragen over nieuwe plannen en mogelijkheden.’

Wensen genoeg, maar het moet ook betaalbaar zijn
Tijdens het bezoek zijn diverse ontwikkelingen en wensen op tafel gekomen. Er is echter ook onderhoud nodig, bijvoorbeeld de containers en vrachtwagens die vragen ook om vernieuwing. Niet alles kan binnen de begroting, die overigens volledig gedekt wordt uit de afvalstoffenheffing. Daarom wordt er stap voor stap verbetert. De bewegwijzering van het Afvalbrengpunt wordt als eerste aangepakt. Daarmee wordt de routing voor nieuwkomers al een stuk duidelijker.  Een andere rijrichting voor gratis afval en andere plannen moeten voorlopig even wachten.’

Wijkrenovatie, doorstroomwegen en woningbouw
In de andere bezoeken stond bijvoorbeeld wijkrenovatie op de agenda. In 2007 werd aangegeven dat  de jaren ’70 wijken in Borger op de agenda staan. Maar alleen heel erg noodzakelijk onderhoud is gepleegd tot nu toe. Dat gaat ten koste van de geloofwaardigheid van de gemeente. Een ander geluid is dat de indruk bestaat dat woningbouw-ideeën van inwoners minder kans krijgen dan plannen van de gemeente. Ook verkeer rond doorstroomwegen door onze authentieke  dorpen blijven reden tot zorg. Voor de fractieleden van het CDA is duidelijk dat we in het participatietraject de inwoner goed mee moeten nemen en ook de verwachtingen goed moeten managen. Opnieuw een waardevolle toer. In april is onze volgende toer. Aanmelden kan via fractiecdabo@gmail.com. Wij luisteren graag.