Begroting 2025 – bijdrage CDA Borger-Odoorn

In mien dreumen zai ik ’n wereld
Woar bloumen aaltied bluien
Lucht nog zuver is
en bomen tot in hemel gruien
(vrij naar een gedicht van Age van de Velde)

Begroting 2025

Aan het einde van elk jaar, wens je een ieder nieuwe dromen voor het nieuwe jaar. Of zoals mijn oma zei: ‘Veul heil en zegen’.  Voor de gemeente Borger-Odoorn wensen we dat niet anders. Die dromen leggen we ieder jaar vast in de begroting.

Hoe het begon.

Maar het is goed om ook even terug te kijken. In 2022 sloten we met vijf partijen een coalitieakkoord. We wilden aandacht voor iedereen, want elke inwoner telt.

Hoe het gaat.

En dan mogen we echt heel trots zijn waar we staan. Er is meer zorg dicht bij de mensen met buurtkamers, kansencoaches, praktijkondersteuners, en de vernieuwing van sportaccommodaties en scholen.

Financieel ligt er een sluitende begroting, ook voor de komende jaren. Met het meerjareninvesteringsplan, een idee van ons CDA, kregen we inzicht in onze uitdagingen en weten we nu veel beter wat nog wel kan en wat niet.

Vooruitkijken

In april volgend jaar hopen we te vieren dat onze gemeente bevrijd werd van de Nazi-bezetting. Goed om hier bij stil te kunnen staan. We dienen daarom de motie van LBO over 80 jaar bevrijding mede in. Helaas kent de wereld om ons heen nog veel oorlog en verderf. Het is goed dat gemeente en inwoners gastvrij zijn voor ontheemden.

Je zou bijna denken dat we niets meer te dromen hebben. Ons college droomt nog één jaar blijkt uit hun woorden en wil het jaar 2026 overlaten aan nieuwe dromers. Echter, wat het CDA betreft moet je  door blijven dromen. Want stilstaan is achteruitgaan.

Transparantie

Een begroting is veel meer dan het beschikbaar stellen van euro’s. Dat heeft volgens ons ook te maken met hoe wij met elkaar en onze inwoners omgaan. Een voorbeeld is transparantie. Inwoners moeten bijvoorbeeld een meerjarenuitvoeringsplan voor wegen en andere relevante plannen snel kunnen vinden op de website. Kan het college toezeggen dat men hiermee aan de slag gaat?

Armoede-netwerk

Solidariteit is een kernwaarde van het CDA. We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven. De gemeente voert een actief armoedebeleid. Toch horen we nog steeds geluiden dat voorzieningen niet altijd goed vindbaar zijn. Zijn alle hulporganisaties inmiddels goed in beeld? Wat kan de gemeente nog meer doen?

Jeugdzorg
Binnen de jeugdzorg stijgen de kosten. Vergoedingen van het Rijk blijven uit en daardoor ontkomen we als gemeenten niet aan forse bezuinigingen.  Voor jeugdzorg zetten we veel in op preventie. En daar geloven we ook in. We zijn daarom mede-indiener van de motie Relatie- en Scheidingsloket van ChristenUnie.

We organiseren veel verschillende activiteiten voor een kansrijke omgeving. En we begrijpen dat niet al deze inzet direct effect heeft. Maar ze vragen allemaal capaciteit. En dan komen we toch weer met ons IJslands Model. Het bieden van een kansrijke omgeving is één. Maar een andere succesfactor van dit model is kort cyclisch meten en bijsturen. Wij zouden dat graag nog duidelijker terugzien. Kortcyclisch meten is weten. Onze fractie hoort regelmatig geluiden dat dit lastig is. Hoe krijgen we hier grip op? Hoe betrekken we de ouders erbij?  Want community builden wordt als een van de belangrijkste pijlers door het Trimbos instituut genoemd. We weten dat het college hiermee bezig is, maar zien bijvoorbeeld op de landelijke website Borger-Odoorn niet terug. Hoe zit dit eigenlijk en hoe krijgen we kort-cyclische monitoring duidelijker in beeld? De resultaten hiervoor zouden mooi gedeeld kunnen worden met de klankbordgroep sociaal domein.

Ouderenzorg
De toenemende vergrijzing in onze gemeente zorgt voor de steeds maar oplopende WMO-lasten. Doorstroom naar levensloopbestendige woningen is een groot vraagstuk. Dat vraagt om creatieve en aantrekkelijke oplossingen. Er is veel reuring over het vertrek van zorgcentrum ‘de Boerderij’ in Borger. Als CDA vinden we het belangrijk dat zorg dichtbij is. Hoe acteert onze gemeente hierin?

Rentmeesterschap
Dit betekent dat we zorg moeten dragen voor onze gemeente. Als we onderhoud te lang uitstellen worden de kosten een keer zo groot. Soms kan je oplappen, soms niet. Voor het gemeentehuis staat ook een enorme opgave. Oplappen kan, maar dan kun je snel opnieuw de portemonnee trekken. Wij kiezen voor het verduurzamingsscenario 4, waarbij we klaar zijn voor de toekomst. We roepen het college om de kosten scherp in de gaten te houden, voor het CDA is 8 miljoen wel een plafond.

Ondernemerschap

Ondernemers verdienen ruimte voor ondernemerschap. Er zijn genoeg uitdagingen vooral bij onze agrariërs. De vraag van het CDA voor kleine windmolens op het erf wacht nog steeds op beleid. Inmiddels is het door onze gewenste Right to Challenge een recht geworden. Zijn er al voorbeelden?

Wonen
En dan nog even het wonen. Ons college is erg gebrand op grotere projecten. Dan kun je meer vaart maken. Maar niet voor iedereen zijn die oplossingen betaalbaar en haalbaar. We vragen opnieuw aandacht voor wonen op het erf in familieverband. We lazen recent dat in Coevorden Flex-woningen worden gerealiseerd. Wat is de status in onze gemeente op dit gebied? Veel woningen in met name het veengebied ondervinden schade door klimaatverandering. Het is belangrijk dat inwoners hierbij geadviseerd worden We dienen de motie hiervoor van Gemeentebelangen mede in.

Wijkrenovatie

Rentmeesterschap is ook een goede zorg voor onze wijken. Een eerste reservering voor wijkrenovatie is mooi, maar naast een likje verf is meer nodig. Want in sommige wijken groeien sommige bomen inmiddels wel tot aan de hemel met alle gevolgen van dien. Daarom hebben we een motie gemaakt om wijkrenovatie alvast op te nemen in het meerjareninvesteringsplan. We zien namelijk nog geen plan. Dit zou voor de kadernota 2025 afgelopen juni, dat werd eind 2024 en nu wordt het 2025. We kunnen niet blijven uitstellen. 

Tot slot dank aan de organisatie en medewerkers voor de duidelijke stukken.